• Novinky

            • 1. ples elektrotechnikov na SPŠE v Piešťanoch...

            • Nie je jednoduché nadviazať na tradíciu úžasných plesov na záhradníckej škole. Ale podarilo sa. Po niekoľkých rokoch si vedenie Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej povedalo, že ideme do toho. Plesová sezóna na Slovensku klope na dvere, ba priam búcha... A tak riaditeľ školy Mgr. Jozef Kolník 10. februára 2024 o pol siedmej večer privítal prvých zo 150-tich účastníkov 1. plesu elektrotechnikov na SPŠE v Piešťanoch. Fakľami a sviečkami osvetlená cesta  do budovy, šatňa, bufet, prípitok, predjedlo,  predtancovanie  folklórneho súboru Slnečnica, prvé tóny kapely alebo neskôr disdžokeja, kvet pre partnerku, foto vo fotokútiku, chutná večera s dobrým vínom, zákusok a káva, plus tombolový lískok, polnočná kapustnica...  Dámy v prekrásnych róbach, páni s motýlikom a v dobrej nálade... Úžasná kvetinová výzdoba a  to jedlo - jedna báseň.. Dopolnočná tombola s bohatou nádielkou cien od prajných sponzorov a priateľov školy. Čo ešte viac si môžme priať? My vieme a o rok to bude ešteeee lepšie. Prežili sme krásny večer a tešíme sa o rok znova...

            • Valentínsky týždeň...

            • Pre našich žiakov-násťročných je Valentín jeden z najpopulárnejších sviatkov roku po Vianociach. To je dobre, lebo lásky medzi ľuďmi nie je nikdy dosť.  Valentín na našej škole je viac o vete : "Mám ťa rád.", "Vážim si ťa", "Pomohol si mi a za to ti ďakujem", " Som rád, že som ťa stretol",  "Veľa som sa od Vás naučil",  "Som rád, že mám takého priateľa", Výborne varíte, ďakujeme".... Vy dospelí, spomeňte si, aké to bolo, keď ste nemali ešte 20 rokov. Aj keď sme tento sviatok nikdy na Slovensku až tak veľmi neoslavovali, my učitelia sme radi, že sa oslavuje láska, úcta, priateľstvo, vzájomný rešpekt, porozumenie... nech aspoň tento deň je krajší a farebnejší.

              Darovali sme vlastnú krv - asi 22 žiakov a učiteľov školy bolo darovať krv - tradičná Valentínska kvapka krvi...

              Valentínska pošta - mohli sme si týždeň posielať lístočky vďaky a lásky: maskoti školy  Ledko a Ledka ich 14.2. rozniesli adresátom...

              Súťažili sme v tvorbe valentínskych  pohľadníc. Pre žiakov MUM a IDT sme pripravili už druhý rok súťaž o najkrajšiu Valentínku. O tom, kto súťaž vyhrá sa rozhodlo v hlasovaní na EDU a Instagrame. Súťaž bola vyhlásená v polovici januára a končila 4. februára 2024. Študenti mali možnosť vytvoriť danú prácu v akomkoľvek kresliacom programe (Adobe Photoshop, Adobe Illustrator a aj Blender). Zo 175 odovzdaných Valentíniek bolo vybratých 15 pohľadníc, za ktoré sa mohlo hlasovať v ankete na EDUpage a Instagrame. 
              S celkovým počtom 205 hlasov vyhrala ružová piškvorková Valentínka, ktorú vytvoril Adam Lhotský z III.C. Druhé miesto získala Mia Kizeková z II.B s čiernobielou kolážou fotiek a 143 hlasmi a tretí skončil Patrik Orosz zo IV.C (131 hlasov) s bledomodrou Valentínkou.
              A možno tiež dôležité... pripravili sme na škole valentínsku výzdobu... nech je život krajší a veselší...

            • Škola bontónu...

            • 8. februára 2024 našu školu navštívil pán Kamil Fojtík z historicko - umeleckej spoločnosti Bojník z Bojníc. Študentov prvých a druhých ročníkov upútal dobovým barokovým kostýmom a oboznámil ich s tým, čo je to bontón alebo etika, ako sa správať v slušnej spoločnosti....
              V modelových situáciách si študenti vyskúšali ako sa slušne pozdraviť, podať ruku, ako sa správať k dámam, ako sa správať v kine alebo v  divadle.... Veľmi zaujímavá bola "reč príboru", ktorou dokážeme povedať, ako nám chutilo alebo že sme s jedením skončili. Pán Fojtík pochválil našich študentov za aktivitu a záujem a žiaci ho odmenili dlhým potleskom.
              Dúfame, že si študenti zapamätali čo najviac a pravidlá bontónu budú využívať v každodennom živote.

            • Valentín sa blíži...

            • Nezabudnite na našu netradičnú "valentínsku poštu". Prečo netradičnú? Nuž, u nás na škole sa valentínsky sviatok berie aj ako pochválenie, potešenie, poďakovanie a rozosmiatie... Napíšte tomu, koho máte radi, kto Vám pomohol alebo potešil alebo Vám dobre navaril, koho prácu si vážite, koho by ste radi stretli aj o 20 rokov. U nás Valentín nie je len o zamilovanosti, ale aj o radosti z toho, že mám takého priateľa, učiteľa, kamarátku, kolegu... tak neváhajte a berte pripravené lístočky a obálky do ruky. Presne na Valentína budú valentínsku poštu doručovať adresátom naša Ledka a Ledko - maskoti školy. Len čitateľne označte meno a triedu. Krásneho Valentína Vám všetkým prajú členovia školského parlamentu!

            • Medzinárodný deň holokaustu

            • Študenti 2. ročníka sa zúčastnili v piatok 26. januára 2024 na podujatí k Medzinárodnému dňu holokaustu – 79. výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschvitz – Brinkenau. Po príhovore predsedu židovskej obce v Piešťanoch Karola Ambru a politického analytika Grigorija Mesežnikova sme sa zastvili v čase a uvedomili si dôsledky genocídy. Empatiu v nás vzbudil aj krátky monologický dokument o Helene Weinwurmovej, ktorá prežila koncentračný tábor v Osvienčime. Celkovú atmosféru doby dokreslil film od režiséra Petra Bebjaka „Správa“ z roku 2020. Tento film je výpoveďou o hrdinstve slovenských väzňov – Alfreda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora a informovať rodákov a spojencov o nesmiernom utrpení nevinných ľudí, ktoré museli akoby zázrakom prežiť.

              Hovorilo sa o fašizme, utrpení, genocíde, o odsudzovaní ľudí na základe inakosti, o nadradenosti a o tom, ako si musíme aj v dnešnej dobe pripomínať zverstvá toho obdobia.

              Počas druhej svetovej vojny sa 23. marca 1942 uskutočnil odsun židovských dievčat, žien a matiek z Piešťan na železničnú stanicu a potom do Petržalky. Odtiaľ boli deportované do koncentračných táborov v nacistami obsadenom Poľsku. Obyvatelia Piešťan boli svedkami i priamymi účastníkmi arizovania majetku židovského obyvateľstva, podnecovania a rozširovania nevraživosti, psychického a fyzického šikanovania a množstva iných prejavov neznášanlivosti. Deportácie pokračovali aj ďalej a celkovo sa z táborov nevrátilo naspäť domov do Piešťan 1067 židov.