• Novinky

            • Cyklistický výlet...

            • Aj keď sa počasie vyšplhalo k 31 ° C, žiakov 1.D triedy to neodradilo a zapreli sa do pedálov. Vyrazilo sa z Piešťan skoro z rána, kým bolo ešte slnko pod mrakom. Chalani nasadili vysoké tempo a držali si ho až na Zelenú Vodu. Tam si oddýchli pri kofole a ovlažili sa vo vode. Cestou späť sa zastavili na dobrom obede. Tých 42 km im ubehlo v dobrej nálade a nebola núdza o úsmevné zážitky. Určite sa budeme podobné akcie snažiť zopakovať aj do budúcna.

            • Mladý záchranár 2024...

            • Vedieť vyhodnotiť situáciu, zachovať si chladnú hlavu a nepodľahnúť stresu, to všetko si vyskúšali žiaci z 2.B triedy na súťaži Mladý záchranárv Trnave vo štvrtok 20 júna 2024.
              Poradili si s infarktom, epileptickým záchvatom, alergiou a mnohými ďalšími situáciami. Odhalili aj skrytú disciplínu, falošného bezdomovca, o ktorého bolo potrebné sa postarať. Túto disciplínu zvládli len 4 statočné družstvá. Naše družstvo bolo prvé, ktoré nabralo odvahu a spýtalo sa bezdomovca, či je v poriadku. V súčte bodov nakoniec naši študenti obsadili krásne 7. miesto v krajskej súťaži z z takmer 50 stredných škôl TTSK. A to ešte museli naše dievčatá  a 1 chlapec absolvovať vyraďovacie predkolo, aby sa vôbec dostali medzi 15 najlepších škôl a mohli ísť do finále.
              Zdravie je to najcennejšie, čo máme, preto je dôležité sa oňho aj starať a pomáhať iným. Viac foto na FB školy.

            • Kurz ochrany života a zdravia...

            • Pamätníci pamätajú  predmet Branná výchova - teraz sú to Účelové cvičenia a Kurz ochrany života a zdravia. Nech sa to volá ako chce, stále  ide o to, aby žiaci vedeli poskytnúť prvú pomc v krízových situáciách, zorientovať sa podľľa buzoly a mapy, poznali zásady pobytu v prírode a zákony turistiky, poplašné signály civilnej ochrany obyvateľstva  a aby poznali okolie Piešťann, jeho pamätihodnosti, históriu, kultúru a súčasnosť. Ak sme im to poskytli, tak je to fajn. Tretie ročníky v rámci povinnej telesnej výchovy toto všetko museli absolvovať. A okrem toho asi najobľúbenejšiu disciplínu -  streľbu zo vzduchovky... na rozptýlenie . Viac foto na FB školy.

            • Exkurzia za literárnymi velikánmi Trnavského kraja...

            • Počas 18. a 20. júna 2024 sa žiaci druhých ročníkov vydali na literárnu exkurziu na historické miesta spojené so životmi a dielami slovenských literárnych majstrov, pôsobiacich v Trnavskom kraji. Ich cesta za kultúrnym duchom začala v dedine Dobrá Voda, kde v roku 1849 zomrel predstaviteľ slovenského klasicizmu, prvý skutočný básnik prírody a autor slávneho 12 spevového eposu „Svatopluk“,  Ján Hollý. Žiakov zaujala konšpiračná teória, že telo slovenského spisovateľa nemusí byť uložené pod pomníkom, ktorý mu je venovaný, ale na inom mieste na cintoríne pod cudzím menom. Ďalšou zastávkou literárnej exkurzie bola dedina Naháč, miesto kde takmer 30 rokov svojho života pôsobil ako katolícky kňaz a spisovateľ, člen významnej bernolákovskej generácie, Juraj Fándly. V Naháči napísal aj prvé dielo v bernolákovskej slovenčine - "Dúverná zmluva mezi mňichom a diablom". Žiakov upútala Fándlyho jabloň – chránený 10 metrový strom, ktorý spisovateľ popísal aj vo svojom diele „Pilní domajší a poľní hospodár“.Za ďalším literárnym velikánom sa žiaci presunuli do dediny Dolné Dubové, kde v roku 1783 nastúpil ako katolícky farár Jozef Ignác Bajza.V Dolných Dubovanoch pôsobil vyše 22 rokov, napísal tu množstvo satír a epigramov, no zároveň aj prvý román v slovenčine – „René mládenca príhody a skúsenosti“. Žiaci obdivovali jeho literárne práce, ktoré nezištným spôsobom odhalili mnohé z tajov dejín a práva.Ich cesta pokračovala do Maduníc, kde sa tentokrát stretli s pôsobiskom spisovateľa Jána Hollého. Od roku 1814 tu vyše 29 rokov slúžil ako farár na katolíckej fare. V Maduniciach vytvoril väčšinu svojich nesmrteľných diel písaných v bernolákovčine. Literárna exkurzia za velikánmi slovenskej literatúry Trnavského kraja zanechala na žiakoch hlboký dojem a hrdosť na dedičstvo, ktoré nám zanechali títo majstri písaného slova.

            • Poznáme víťazov 1. ročníka Hackathlonu na SPŠE...

            • Najprv bola myšlienka študentky 3. C triedy Michaely  Vavrovej, potom "chrobák v hlave"  učiteľov na SPŠE Ing. Bagína, Ing. Danka, Ing. Kobelovského a Ing. Vidu a neskôr aj riaditeľa školy Mgr. Jozefa Kolníka. „ Urobme takúto súťaž tímov, a hlavne nech jej výsledok je užitočný a prospešný“, povedali si zainteresovaní. Prípravy sa rozbehli. Začiatky všetkého nového sú ťažké, ale konečný výsledok – úžasné. Na 1. ročník  sme to zvládli, malé organizačné nedostatky boli ospravedlnené. Pripravili sme historicky prvý študentský Hackathon Piešťany.

              Podujatie sa konalo v pondelok 17. júna 2024 na pôde SPŠE v Piešťanoch. Cieľom tohto podujatia pre mladých bolo vytvorenie rýchlych a moderných riešení problémov v oblasti zefektívnenia procesov a zlepšovania kvality digitálnych služieb občanom. Dokopy súťažilo 20 študentov v 6 tímoch, a absolútnym víťazom sa stal školský tím SPŠE Ocean Planet, ktorý predstavil najzaujímavejšie riešenie Integrovaného informačného systému pre Mesto Piešťany -  to bolo vlastne zadanie súťaže. Hackathon nebol len o technológiách a inováciách, ale aj o rozvoji kreatívneho myslenia či tímovej práci, čo študenti kvalitne zvládli. K dispozícii im boli aj mentori z neziskových organizácii, akademickej obce, verejnej správy aj súkromného sektora.

              Víťazné tímy boli odmenené vecnými cenami a budú mať možnosť prezentovať svoje riešenia pred vedením mesta Piešťany a pred odborníkmi z rôznych oblastí. A hlavne táto myšlienka a spolupráca školy a mesta Piešťany môže pokračovať.  Vďaka patrí TTSK, mestu Piešťany, neziskovými organizáciami Ja Slovensko, n.o., Dasato Akademy a hlavne SPŠE Piešťany. Tešíme sa na budúci školský rok a dúfame vo väčšiu účasť  tímov z celého Slovenska. Viac foto na FB školy.