• Novinky

            • Literárno-historická exkurzia na Oravu

            • Študenti 1.C , 1. B a 2.A sa zúčastnili Literárno-historickej exkurzie na Orave. Ako prvú zastávku sme si zvolili rodný dom Martina Kukučina. Tu sme sa dozvedeli z akých chudobných pomerov vyšiel tento vo svete známy lekár, no v rodnom Jasenovom neobľúbený spisovateľ, nakoľko sa mnohí jeho rodáci spoznávali v nelichotivých postavách jeho poviedok. MUDr. Matej Bencúr získal aj plaketu za reprezentáciu Chorvátska, keďže vieme, že podstatnú časť svojho života prežil na chorvátskom ostrove Brač a potom žil a pôsobil ako lekár v Južnej Amerike. Slováci si uctili Martika Kukučina až po jeho smrti. Ani nie dva kilometre sme sa presunuli do artikulárneho evanjelického kostola v Lešitách, kde nám vysvetlili podstatu artikulárnych kostolov na Slovensku a tiež sme si mohli pozrieť unikátnu výzdobu tohoto dreveného kostolíka, vďaka ktorej sa táto stavba dostala medzi pamiatky UNESCO.

              Naše nasledujúce kroky viedli do Dolného Kubína, pôsobiska P. O. Hviezdoslava. V Oravskom múzeu sme si mohli pozrieť a vypočuť prednášku k expozícii tohto nášho veľkého básnika, ktorý je opäť viac uznávaný v zahraničí ako na Slovensku. Zaujímavosťou je, že tento básnik požíval veľkú úctu, najmä na sklonku svojho života. Dozvedeli sme sa tiež rôzne zaujímavosti a pikošky zo života oravského právnika. Napríklad, prečo nosil svoje povestné bodkované šatky pod krkom a tiež, že svoju snúbenicu požiadal o ruku až na štvrtýkrát. Predposlednou zástavkou bol Florinov dom s aktuálnou expozíciou venovanou manželkám, láskam a múzam slovenských dejateľov.

              Ako perličku, či čerešničku na torte sme absolvovali splav na pltiach z Hornej Lehoty okolo Oravského zámku do Oravského Podzámku. Počas plavby sme sa dozvedeli všeličo z histórie pltníctva. 

              V septembri by mali túto exkurziu absolvovať ďalšie triedy súčasných prvákov. Môžeme už len dodať: "Chlapci, máte sa na čo tešiť!"