• Novinky

            • Hoax - lož prezlečená za Pravdu

            • Téma, ktorá hýbe svetom. Kde je pravda? Kto má pravdu? Čo mám čítať? Koho počúvať? Čomu alebo komu veriť?

              V telocvični školy sa stretli žiaci 1. až 4.ročníka so svojimi učiteľmi, aby sa spolu s umelcami zamysleli nad tým, akí sme manipulovateľní. Veľmi nenútenou a zábavnou formou bola žiakom priblížená táto dôležitá téma príkladmi zo života, legendami a doplnená piesňami napríklad aj od Karla Kryla.Výchovné vystúpenie sa zaoberalo hoax-ami - nepravdami, šíriacimi sa najviac na sociálnych sieťach, ďalej spôsobom ako sa šíria klamstvá a aké problémy môžu mať ľudia z toho, keď šíria klamstvá. V úvode bolo poukázané na pretvárku, ako ľudia nosia „masky”, aby zaujali a zapáčili sa. Nasledovalo vystúpenie, ako sa stretla Lož a Pravda, že lož prezlečená za pravdu je najhoršia.

            • „Na krídlach lásky“ s tretími ročníkmi.

            • Zastihli sme ešte krásne októbrové počasie a užili si literárno-poznávaciu exkurziu „Na krídlach lásky“ s tretími ročníkmi.

              Prvou zástavkou bol Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku, ktorý dýcha tisícročnou históriou a je zážitkom prejsť sa priestormi tohto sakrálneho monumentu.  Ďalej naše kroky smerovali do Krupiny, rodiska nášho romantického spisovateľa - Andreja Sládkoviča, kde sme navštívili múzeum jemu venované, vzhliadli rodný dom i gymnázium, kde študoval. Láska ho zaviedla k oltáru až do Hronseku, kam sme sa vybrali i my. Artikulárny kostol v Hronseku nás očaril, mohutné lipy dotvárali úžasnú atmosféru a artikuly, na základe ktorých bol postavený, nás i prekvapili. Po chutnom obede sme pokračovali na cestách do Tajova, rodného domu Jozefa Gregora Tajovského. Expozícia je venovaná nie len spisovateľovi, ale aj Jozefovi Murgašovi, ktorý je tiež rodákom z Tajova. Murgaš bol vynálezcom a priekopníkom bezdrôtovej telekomunikácie na svetovej úrovni. Exkurziu sme zavŕšili v Bounce parku v Banskej Bystrici, kde si študenti zaskákali, zmerali svoje sily, ale hlavne si to spoločne užili. Viac foto na FB školy.

            • Spomienka v pamätnej izbe na slovenského básnika

            • Študenti druhých ročníkov už tradične na jeseň idú navštíviť Pamätnú izbu Ivana Kraska v Piešťanoch. Tento symbolista a predstaviteľ literárnej moderny prežil posledných 15 rokov života so svojou manželkou v Piešťanoch. Dozvedeli sme sa, že je to autor, ktorý písal poéziu najmä v čase, keď prežíval smútok, samotu, obavy z budúcnosti. To, že nenapísal ani jednu báseň v Piešťanoch svedčí fakt, že v Piešťanoch prežil pravdepodobne pokojné, šťastné obdobie. Možno ste sa už veľakrát preháňali na bicykli po nábreží Váhu a ani ste netušili, že prechádzate okolo domu, v ktorom žil jeden z našich významných slovenských básnikov. Tak od teraz, to už naši druháci budú vedieť.

            • Otvorenie dverí školy pre budúcich prvákov...

            • Takúto návštevnosť sme neočakávali. Približne 200 žiakov základných škôl, niekoľko rodičov a výchovných poradcov využilo možnosť  pozrieť si priestory našej SPŠE na prvom Dni otvorených dverí v utorok 10.októbra 2023. Hlavnou podstatou a úlohou bolo predstavenie všetkých študijných odborov, ktoré sa v budúcom školskom roku budú otvárať, vyučovanie všeobecno-vzdelávacích predmetov a priebeh a obsah prijímacích pohovorov od začiatku až po záver -  prijatie/neprijatie. Počas štyroch vstupov sa  sa prítomným v priestoroch kongresovej sály školy prihovorili  naši učitelia a zástupkyňa školy so všeobecnými informáciami, odpovedali na položené otázky. Deň otvorených dverí pokračoval prehliadkou a predstavením odborných učební, ktoré sú na škole. Všetko toto prebiehalo v autentickom prostredí počas plného vyučovania.  Ďalší takýto deň pre tých záujemcov, ktorí akciu nestihli, je naplánovaný na 14. decembra 2023. Ste srdečne vítaní! Viac foto na FB školy.

            • Anglické divadlo...

            • Nájsť a vybrať divadelné predstavenie hrané v angličtine, zabezpečiť pekné slnečné počasie, docestovať do Bratislavy, tam skúsiť načas sa presunúť  do Domu kultúry v Ružinove. Všetko sa vo štvrtok 5. októbra 2023 podarilo pani učiteľke Sarvašovej. Spolu so svojimi žiakmi z 2.A  a 3.B triedy. Hlavným programom tejto exkurzie bolo vidieť anglické divadelné predstavenia od slávneho G.B. Showa Pygmalion. Cieľom tohto podujatia nebolo len vzdelávanie sa v anglickom jazyku formou divadelnej hry, ale aj sprostredkovanie estetického,emocionálneho a kultúrneho zážitku. Viac foto ako vždy na FB školy