• Novinky

            • Medzinárodný deň holokaustu

            • Študenti 2. ročníka sa zúčastnili v piatok 26. januára 2024 na podujatí k Medzinárodnému dňu holokaustu – 79. výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschvitz – Brinkenau. Po príhovore predsedu židovskej obce v Piešťanoch Karola Ambru a politického analytika Grigorija Mesežnikova sme sa zastvili v čase a uvedomili si dôsledky genocídy. Empatiu v nás vzbudil aj krátky monologický dokument o Helene Weinwurmovej, ktorá prežila koncentračný tábor v Osvienčime. Celkovú atmosféru doby dokreslil film od režiséra Petra Bebjaka „Správa“ z roku 2020. Tento film je výpoveďou o hrdinstve slovenských väzňov – Alfreda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa podarilo utiecť z koncentračného tábora a informovať rodákov a spojencov o nesmiernom utrpení nevinných ľudí, ktoré museli akoby zázrakom prežiť.

              Hovorilo sa o fašizme, utrpení, genocíde, o odsudzovaní ľudí na základe inakosti, o nadradenosti a o tom, ako si musíme aj v dnešnej dobe pripomínať zverstvá toho obdobia.

              Počas druhej svetovej vojny sa 23. marca 1942 uskutočnil odsun židovských dievčat, žien a matiek z Piešťan na železničnú stanicu a potom do Petržalky. Odtiaľ boli deportované do koncentračných táborov v nacistami obsadenom Poľsku. Obyvatelia Piešťan boli svedkami i priamymi účastníkmi arizovania majetku židovského obyvateľstva, podnecovania a rozširovania nevraživosti, psychického a fyzického šikanovania a množstva iných prejavov neznášanlivosti. Deportácie pokračovali aj ďalej a celkovo sa z táborov nevrátilo naspäť domov do Piešťan 1067 židov.

            • Učíme sa od odborníkov...

            • O tom ako vyzerá práca v redakcii, ako sa píšu články, robia rozhovory, podcasty alebo natáčajú reportáže, prišli štvrtákom a druhákom z odboru MUM porozprávať Maťa Beňová a Marek Orihel z portálu aktuality.sk, ktorí bez váhania prijali pozvanie pani učiteľky Glasnákovej.
              Z pozície skúsenej redaktorky a moderátorky nám prednášala Maťka. Marek, ktorý je zároveň absolventom našej školy, sa nám predstavil ako kameraman a fotograf. Za obohacujúcu prednášku veľmi pekne ďakujeme.
              Zároveň patrí vďaka aj pani učiteľke Chrvalovej, pani učiteľke Piovarčiovej a žiakom 4.B, ktorí zvládli na poslednú chvíľu pripraviť live videopodcast a vyspovedali Mareka, ktorý porozprával aj o študentských časoch na SPŠE.

            • Valentínska kvapka krvi

            • Valentín je za dverami, ale termíny na hematologicko-tranfúznom oddelení piešťanskej nemocnice sa míňajú. A tak sa naši žiaci a niektorí učitelia vybrali darovať krv už koncom januára. Ďalšia skupinka pôjde v inom voľnom termíne. Vyše 20-ročná tradícia na priemyslovke stále pokračuje. Chlapci a dievčatá začínajú s darcovstvom už v treťom ročníku ako prvodarcovia a neskôr pokračujú samostatne. Je to úžasná tradícia a vzácne gesto, ktoré si spoločnosť váži.

              Pred dverami hematologicko-tranfúznej stanice sa 24.januára2024 stretli, aby darovali to najvzácnejšie, títo študenti a učitelia:

              Masariková Katarína 3.C, Zálešák Lukáš 3.B, Hanic Ľuboš 4.A, Gábriž Šimon 4.B, Boháč Martin 4.B, Janiska Maxim 4.B, Jurek Adrián 4.B, Vratislav Jamrich 4.C, Tatranský Adam 4.C,Vatrt Matúš 4.C,  Šulovský Šimon 4.C, Joštic Lukáš 4.C, Joštic Tomáš 4.C, Poturnaj Emil 3.B, Ing. Miroslav Dusík, Mgr. Glasnáková Janka, Mgr. Florková Andrea.

              V ďalšom termíne sú prihlásení  Vavrová Michaela 3.C, Mgr. Ďurčeková Ľubica, Mgr. Bránik Matúš, Mgr. Pupík Stanislav. 

              Všetkým úprimne ďakujeme!

            • Ekonomická olympiáda a olympiáda kritického myslenia

            • Ako každý rok, aj teraz sme sa zapojili do školského kola ekonomickej olympiády, ktoré prebiehalo online. Študenti mohli využiť len vlastné vedomosti a schopnosti a v časovom limite odpovedať na 20 otázok z rôznych oblastí ekonomiky a ekonómie. Časový a bodový limit na postup do krajského kola splnil Jakub Szabo z 3.C triedy. Krajské kolo sa uskutoční 29.1.2024 na Fakulte sociálnych vied UCM v Trnave.

              Olympiáda kritického myslenia - tu sme sa zúčastnili prvýkrát vo veľkom počte žiakov naprieč ročníkmi. OKM prebiehala tiež online, ale žiaci mali možnosť, dokonca povinnosť overovať pripravené slovné výroky a obrázky z dôveryhodných zdrojov na internete.

               Výsledky:

              1. kategória /1. – 2. ročník/ do krajského kola postupuje 12 žiakov a a na prvých miestach sa umiestnili: 1.miesto Adrián Gajdošech 2.C, 2.miesto Róbert Gažovič 2.C, 3.miesto Jakub Gros 2.C trieda.

              2. kategória /3. – 4. ročník/ do krajského kola postupuje 6 žiakov a na prvých miestach sa umiestnili: 1. miesto Peter Strečanský 3.C, 2. miesto Martin Boháč 4.B a 3. miesto Diana Gabrišová 4.B trieda.

              Adrián Gajdošech dosiahol výborný výsledok - skončil na 27. mieste a Róbert Gažovič na 46.mieste z celkového počtu 3179 študentov na Slovensku. Krajské kolo sa uskutoční 19. marca 2024, tiež online.