• Novinky

            • Obrovský úspech Petra Strečanského

            • Obrovský úspech dosiahol náš študent 2.C triedy Peter Strečanský na Majstrovstvách sveta juniorov (U19) vo veslovaní, keď vo svojej disciplíne v skife na dvojkilometrovej trati  obsadil 3. miesto a pridal ďalší vzácny kov do svojej medailovej zbierky. Zaostal len za víťazným Turkom Korogluom o 6,45 sekundy, na druhú priečku, ktorú obsadil Grék Makrygiannis, mu chýbalo niečo málo vyše štyri sekundy. Majstrovstvách sveta sa konali v Paríži v úvode augusta. Peter Strečanský patrí k  veľkým nádejam slovenského veslovania a sme hrdí, že práve on úspešne študuje na našej škole. Srdečne gratulujeme a prajeme ešte veľa podobných úspechov v jeho začínajúcej úspešnej kariére!

            • Literárno-historická exkurzia na Oravu

            • Študenti 1.C , 1. B a 2.A sa zúčastnili Literárno-historickej exkurzie na Orave. Ako prvú zastávku sme si zvolili rodný dom Martina Kukučina. Tu sme sa dozvedeli z akých chudobných pomerov vyšiel tento vo svete známy lekár, no v rodnom Jasenovom neobľúbený spisovateľ, nakoľko sa mnohí jeho rodáci spoznávali v nelichotivých postavách jeho poviedok. MUDr. Matej Bencúr získal aj plaketu za reprezentáciu Chorvátska, keďže vieme, že podstatnú časť svojho života prežil na chorvátskom ostrove Brač a potom žil a pôsobil ako lekár v Južnej Amerike. Slováci si uctili Martika Kukučina až po jeho smrti. Ani nie dva kilometre sme sa presunuli do artikulárneho evanjelického kostola v Lešitách, kde nám vysvetlili podstatu artikulárnych kostolov na Slovensku a tiež sme si mohli pozrieť unikátnu výzdobu tohoto dreveného kostolíka, vďaka ktorej sa táto stavba dostala medzi pamiatky UNESCO.

              Naše nasledujúce kroky viedli do Dolného Kubína, pôsobiska P. O. Hviezdoslava. V Oravskom múzeu sme si mohli pozrieť a vypočuť prednášku k expozícii tohto nášho veľkého básnika, ktorý je opäť viac uznávaný v zahraničí ako na Slovensku. Zaujímavosťou je, že tento básnik požíval veľkú úctu, najmä na sklonku svojho života. Dozvedeli sme sa tiež rôzne zaujímavosti a pikošky zo života oravského právnika. Napríklad, prečo nosil svoje povestné bodkované šatky pod krkom a tiež, že svoju snúbenicu požiadal o ruku až na štvrtýkrát. Predposlednou zástavkou bol Florinov dom s aktuálnou expozíciou venovanou manželkám, láskam a múzam slovenských dejateľov.

              Ako perličku, či čerešničku na torte sme absolvovali splav na pltiach z Hornej Lehoty okolo Oravského zámku do Oravského Podzámku. Počas plavby sme sa dozvedeli všeličo z histórie pltníctva. 

              V septembri by mali túto exkurziu absolvovať ďalšie triedy súčasných prvákov. Môžeme už len dodať: "Chlapci, máte sa na čo tešiť!"

            • Matematický klokan na škole

            • Je to medzinárodná súťaž, ktorá sa organizuje každoročne pod taktovkou TALENTÍDY n. o., Bratislava. Na našej škole sa uskutočnila 27. marca 2023. Úspešnými riešiteľmi sa stali všetci žiaci, ktorí získali päť klokanov, t.j. umiestnili sa medzi 20% najúspešnejších riešiteľov z celého Slovenska. Súťaž má dve kategórie : Kadet (1. a 2. ročník) a Junior (3.a 4. ročník). 

              Úspešní riešitelia na našej škole kategória Kadet:

              1. Rapavý Marek 2.C, 99,3 %, 10. miesto v SR, šampión školy

              2. Gálik Samuel 1.A, 97,7%, 16. miesto v SR

              3. Gros Jakub 1.C, 96,6%, 18. miesto v SR

              4.Čuchran Lukáš 1.C, 94,6%, 21. miesto v SR

              5.Ferdinant Florián 2.C, 93,9%, 22. miesto v SR

              6. Cepka Erik 1.C, 90,8%, 26. miesto v SR

              7. Vyskočil Matej 2.C, 85,5%, 31. miesto v SR

              Úspešní riešitelia na našej škole kategória Junior:

              1. Barla Jakub 4.A , 92,6%, 27. miesto v SR

              2. Gajdoš Roman 4. A, 92,3%, 28. miesto v SR

              Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a gratulujeme!

               

            • KOŽAZ tretích ročníkov

            • Zopakovanie si vedomostí a praktických zručností bolo cieľom trojdenného kurzu všetkých tried tretích ročníkov. Poskytovanie prvej pomoci, topografia, pobyt v prírode a turistika, stavba stanu a streľba zo vzduchovky. Posledný deň poznávacia a pátracia hra v širšom centre Piešťan. Viete, kde sú sochy Milenci, Úroda alebo Cestujúca rodina? Alebo kde sú pamätné tabule Gejzu Vámoša, Winterovcov, Ivana Stodolu alebo Rafaela Šimanského? Alebo ktorá vila je Alexander, Astória, Kúpeľná komisia, Cmunt, Loger, Smaragd? Ďalej kde stojí pamätník Emila Beluša, Adama Trajana alebo Karola Domina? To všetko a mnoho iných pamätihodností Piešťan museli objaviť, odfotiť a zakresliť do mapy 5-členné družstvá.