• Novinky

            • Múzeum počítačov...

            • Poznáte múzeum počítačov? V našom hlavnom meste funguje už 20 rokov a prevádzkuje ho výpočtové stredisko SAV (Slovenská akadémia vied). Žiaci 1.D triedy si v ňom mali možnosť pozrieť množstvo exponátov - od analógových či hybridných počítačov až po počítače prvej, druhej a tretej generácie. Veľkým zážitkom bolo pre nich vidieť superpočítač Devana, ktorý umožňuje vytvoriť nový ekosystém vysokovýkonného počítania a využívajú ho nielen odborníci z akademického prostredia, ale aj záujemcovia z verejnej správy a súkromnej sféry. Viac foto na FB školy.

            • Vôňa oceánu, žiara slnka a príchuť dobrodružstva...

            • Unikátna beseda, ktorá preniesla našich študentov do Portugalska, sa konala vo štvrtok 13. júna pre 2.C a 3.C triedu. Práve v tento deň je v Portugalsku sviatok svätého Antona – patróna Portugalska. Tento rok je pre Portugalsko významný ešte inak – celý národ si pripomína 500 rokov od narodenia najväčšieho portugalského spisovateľa Luisa de Camõesa a okrem toho v apríli oslávili 50. výročie Klinčekovej revolúcie. Študenti sa dozvedeli o týchto historických udalostiach ale aj o portugalskej architektúre, kultúre, moreplavcoch, či  zvyklostiach od Alcidesa Murtinheira – lektora na univerzitách vo Viedni a v Bratislave. Autentickú portugalčinu pretlmočila Lucia Halová, takže sme mali možnosť sa započúvať do krás tohto románskeho jazyka. Študenti sa aktívne zapojili do debaty a Alcidesovi položili množstvo otázok od obľúbených portugalských pokrmov, cez zaujímavé miesta v Portugalsku, až po Cristiana Ronalda. V druhej časti stretnutia sme mali možnosť nahliadnuť do aktivít Portugalského inštitútu, ktorými nás previedla Elena Seitlerová. Dozvedeli sme sa niečo o portugalských autoroch o prekladoch, o tom, ako sa vyvíja portugalská literatúra a tiež niečo o ich nostalgickej mentalite, ktorá večne váha medzi istotou poznaného a dobrodružstvom nepoznaného.

              Aj toto podujatie Portugalského inštitútu podporilo Veľvyslanectvo Portugalskej republiky a Camões, I.P. Elena Seitlerová čítala v predpremiére úryvok z pripravovanej knihy od J.L.Peixota Nedeľný obed.

            • Najlepším futbalovým tímom na škole je trieda 2.A...

            • Najviac očakávaný školský turnaj sa konečne dočkal svojho začiatku. Aj keď bez našich štvrtákov, všetkých 12 tried na škole postavilo svoje triedne mužstvá dňa 6. júna 2024. Turnaj sa hral v 4 základných skupinách a len víťaz skupiny mohol postúpiť do semifinále turnaja - 3.C,1.B,3.D a 2.A trieda. Víťazi semifinálových zápasov hrali o titul majstra školy na školský rok 2023/2024. Neúprosný postupový kľúč tak už v semifinále zviedol proti sebe pravdepodobne najlepšie tímy školy a druhé semifinále / 3.D proti 2.A / môžeme označiť ako predčasné finále.  Šport je taký. Po tuhom boji a nečakanom obrate v závere zápasu zvíťazila trieda 2.A výsledkom 3:2, ktorá si neskôr vo finále ľahko poradila s triedou 1.B / s prekvapením turnaja/ 7:0. Turnaj sa vydaril, nepršalo, nikto sa vážne nezranil a chlapci emócie udržali v rámci fair - play. Srdečná vďaka a veľká gratulácia chlapcom z 2. A triedy -  Tomášovi Badáňovi, Nikolajovi Ambrózymu, Tobiasovi Svrbickému, Lucasovi Letkovi, Samovi Gálikovi, Sebastiánovi Seidlovi a Mikulášovi Matejkovi. Omnoho viac foto nájdete na FB školy.

            • Posledný žijúci partizán a vojnoví veteráni medzi nami...

            • Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.
              - Milan Rastislav Štefánik

              V tomto duchu sa niesla beseda a expozícia organizovaná Úniou vojnových veteránov, ktorá sa uskutočnila 5. júna vo vestibule našej školy. Besedy sa zúčastnili žiaci druhých ročníkov. Historický obraz obdobia druhej svetovej vojny zdokumentoval Maxim Drlička vo forme prezentácie. Magnetom podujatia sa stal takmer 96-ročný  veterán, kapitán Vladimír Strmeň, posledný žijúci partizán z čias SNP 1944. Napriek ťažkému životnému osudu a zraneniam nezostal zatrpknutý, ale naopak, svojimi spomienkami a hudbou rozosieva radosť medzi mládežou a seniormi. Má rád spoločnosť, ľudia ho milujú pre jeho nákazlivý úsmev. Má "dve priateľky": barlu a harmoniku.
              Mládeži praje krajšiu mladosť, aby nikdy nezažila "čo je to nemať" .
              Na záver uvádzame jeho recept na dlhovekosť: nevzdávať sa, mať dobré srdce a robiť dobré skutky.
              Odkaz kapitána Strmeňa je aktuálny, nadčasový a samozrejme inšpirujúci.

              Viac foto na FB.

            • Matematický klokan 2024...

            • Súťaž sa konala už 26-krát, súťažili žiaci na štyroch kontinentoch, v takmer 100 krajinách. Na Slovensku sa súťaž uskutočnila  26. marca2024. Na našej škole súťažilo 63 žiakov v dvoch kategóriách:

              Kategória KADET O12 (prváci, druháci) 34 žiakov, z toho 9 úspešných riešiteľov (patria medzi 20% najúspešnejších riešiteľov na Slovensku)

              1. Gálik Samuel 2.A, 3. miesto v SR, percentil 99,8%
              2. Plačko Tomáš 2.D, 5. miesto v SR, percentil 98,0%
              3. Trebatický Dávid 2C, 16.miesto v SR, percentil 97,6%

              Chalás Lukáš 2C, 16.miesto v SR, percentil 97,6%, Gros Jakub 2C, 16.miesto v SR, percentil 97,6%

              Ďalší úspešní riešitelia: Smatana Sebastián 2.C, Čuchran Lukáš 2.C, Držík Samuel 2.C, Cepka Erik 2.B

              Kategória Junior O34 (tretiaci, štvrtáci) 29 žiakov, z toho 2 úspešní riešitelia (patria medzi 20% najúspešnejších riešiteľov na Slovensku)

              1. Drgoň Lukáš 3.C, 37.miesto v SR, percentil 86,6%
              2. Ferdinant Florián 3.C, 40.miesto v SR, percentil 83,5%

              Talentída n.o. vyhlasuje aj umiestnenie školy v rámci SR. Prváci, druháci našej školy získali 5. miesto a tretiaci, štvrtáci 34. miesto v SR.

              Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy, úspešným riešiteľom blahoželáme, tešíme sa a prajeme ešte veľa úspechov!