• Novinky

            • Návšteva DOD na MTF STU v Trnave

            • Dňa 16.11.2023 sa žiaci III.D triedy, v sprievode p. učiteliek, Ing. Eriky Hruškovej, PhD. a Mgr. Janky Glasnákovej, zúčastnili  DOD na MTF STU v Trnave. Absolvovali odborné prednášky a informácie o možnostiach štúdia a taktiež navštívili časť laboratórií Ústavu výrobných technológií (UVTE), kde sa zoznámili s virtuálnou realitou, dozvedeli informácie o programovaní robotov, ich možnostiach a taktiež o projektovaní výrobných systémov. V rámci predmetu Automatizácia, si naši žiaci mali možnosť vyskúšať zapájanie pneumatických schém a obvodov priamo v praxi, na pracoviskách pneumatiky a elektropneumatiky UVTE. Za odborné informácie by sme chceli poďakovať pracovníkom z UVTE, konkrétne Ing. Miriam Matúšovej, PhD., Doc. Ing. Radovanovi Holubekovi, PhD. a Ing. Martinovi Csekeiovi.

            • Vznik Československej republiky...

            • Je to už 105 rokov, čo vznikla  Československá republika. 28. október 1918  je  ten významný dátum a je dôležité si ho pripomínať. Pre slovenskú časť bývalej republiky táto skutočnosť znamenala veľký kultúrny a vzdelanostný rozmach, vybudovanie priemyslu,  rozšírenie  a založenie škôl s vyučovacím jazykom slovenským, Vážska kaskáda znamenala pokrok v energetike. Aj keď sa tento štátny útvar v roku 1993 rozdelil na dnešnú Českú republiku a Slovenskú republiku, spolupráca a väzby v najrôznejších oblastiach sú stále významné.

              Napriek ťažkostiam bola 1. republika svojím významom porovnateľná s Francúzskom a Veľkou Britániou. Rovnoprávnosť a volebné právo žien, ako aj demokratický systém neboli samozrejmosťou  ani vo vyspelých krajinách. Ku kľúčovým osobnostiam vzniku štátu patrili Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a prezidentom ČR  Petrom Pavlom vyznamenaný Milan Rastislav Štefánik, ktorému bolo udelené in memoriam najvyššie vyznamenanie - Rád Bieleho leva 1. triedy.

              Traja pracovníci našej školy sa zúčastnili cesty špeciálnym vlakom do Hodonína, kde sa zastavili pri pamätníku prezidenta Masaryka a navštívili Múzeum TGM. Tomáš Garrigue Masaryk mal blízko k obidvom národom ako syn slovenského otca a moravskej matky.

            • Šachovým kráľom na škole znova Marek Rapavý

            • Len dva dni pred okresným kolom sa na škole odohral školský šachový turnaj. S potešením môžeme povedať, že úroveň bola vysoká a potešila veľká účasť nových hráčov - žiakov 1. ročníkov. Nakoniec sa prekvapenie nekonalo a opäť suverénne zvíťazil Marek Rapavý, žiak 3.C triedy. Je potrebné dodať, že ho ostatní hráči preverili. Na druhom mieste skončil Benech Tomáš z 1.B triedy a na pomyselný tretí stupienok vystúpil  Garafa Samuel z 2.D triedy. Chlapcom srdečne gratulujeme a samozrejme držíme palce v okresnom kole. Viac foto na FB školy.

              Okresné kolo dopadlo dobre - Marek Rapavý  obsadil druhé a Markus Karabčík štvrté miesto.

            • Hoax - lož prezlečená za Pravdu

            • Téma, ktorá hýbe svetom. Kde je pravda? Kto má pravdu? Čo mám čítať? Koho počúvať? Čomu alebo komu veriť?

              V telocvični školy sa stretli žiaci 1. až 4.ročníka so svojimi učiteľmi, aby sa spolu s umelcami zamysleli nad tým, akí sme manipulovateľní. Veľmi nenútenou a zábavnou formou bola žiakom priblížená táto dôležitá téma príkladmi zo života, legendami a doplnená piesňami napríklad aj od Karla Kryla.Výchovné vystúpenie sa zaoberalo hoax-ami - nepravdami, šíriacimi sa najviac na sociálnych sieťach, ďalej spôsobom ako sa šíria klamstvá a aké problémy môžu mať ľudia z toho, keď šíria klamstvá. V úvode bolo poukázané na pretvárku, ako ľudia nosia „masky”, aby zaujali a zapáčili sa. Nasledovalo vystúpenie, ako sa stretla Lož a Pravda, že lož prezlečená za pravdu je najhoršia.

            • „Na krídlach lásky“ s tretími ročníkmi.

            • Zastihli sme ešte krásne októbrové počasie a užili si literárno-poznávaciu exkurziu „Na krídlach lásky“ s tretími ročníkmi.

              Prvou zástavkou bol Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku, ktorý dýcha tisícročnou históriou a je zážitkom prejsť sa priestormi tohto sakrálneho monumentu.  Ďalej naše kroky smerovali do Krupiny, rodiska nášho romantického spisovateľa - Andreja Sládkoviča, kde sme navštívili múzeum jemu venované, vzhliadli rodný dom i gymnázium, kde študoval. Láska ho zaviedla k oltáru až do Hronseku, kam sme sa vybrali i my. Artikulárny kostol v Hronseku nás očaril, mohutné lipy dotvárali úžasnú atmosféru a artikuly, na základe ktorých bol postavený, nás i prekvapili. Po chutnom obede sme pokračovali na cestách do Tajova, rodného domu Jozefa Gregora Tajovského. Expozícia je venovaná nie len spisovateľovi, ale aj Jozefovi Murgašovi, ktorý je tiež rodákom z Tajova. Murgaš bol vynálezcom a priekopníkom bezdrôtovej telekomunikácie na svetovej úrovni. Exkurziu sme zavŕšili v Bounce parku v Banskej Bystrici, kde si študenti zaskákali, zmerali svoje sily, ale hlavne si to spoločne užili. Viac foto na FB školy.