• Novinky

            • Úvod do nového školského roka...

            • Za krásneho slnečného septembrového počasia sa na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej začal nový školský rok. Opäť je nás o niekoľko desiatok viac, pribudli žiaci, ale aj noví učitelia. Tak len vykročiť tou správnou nohou, s dobrou náladou a jasnou mysľou do ďalších dní tohto školského roka... 

            • Záver roka v škole...

            • Známky na vysvedčenie sú uzavreté, prázdniny klepú na dvere, učebnice odovzdané, vonku sa oteplieva... To je ten správny čas, aby žiaci so svojimi učiteľmi opustili školské triedy a naše pekné mesto a vydali sa za novými zážitkami, kultúrou a zábavou. A tak výlet vláčikom do Trenčína bol spestrený návštevou laserového centra. V Bratislave snáď už boli všetci, ale možno na hrade, v Dóme sv. Martina alebo v Slovenskej národnej galérii ešte nie. Spoznali tvorbu najznámejších slovenských maliarov akými sú Benka, Galanda, Bazovský,  Fulla, Medňanský, Bidelnica....  Piešťanské gitarové múzeum tiež prekvapilo a zaujalo chlapcov, hlavne jeho interaktívna časť.  Ďalej si niektorí žiaci pozreli priestory klubu Káčko v Trnave. S psychologičkami predebatovali rôzne témy. Káčko je kontaktným bodom pre ľudí v krízových životných situáciách a špecifickou krízovou službou. Ani v trampolínovom parku Cyberjump v Bratislave nebolo zle. Vyšantili sa chlapci aj dievčatá. Okrem toho sa v areáli školy konali triedne brigády – upravoval sa náš školský areál, strihalo sa, zametalo, hrabalo, kosilo, čistilo...V triedach sa čistili lavice, niektorí si dokonca sami vymaľovali dvere do triedy. Prázdniny a zaslúžený oddych môže prísť! Viac foto na FB školy.

            • Pohľad do minulosti...

            • Po stopách histórie sa vybrali študenti druhého ročníka do Poľska. Cieľom poznávania bol koncentračný tábor Osvienčim – Auschwitz (1940). Po úspešnom skenovaní batožiny a ozvučení našich hláv (slúchadlá) nás sprievodkyňa informovala o tichom a pietnom mieste, kde zahynulo 1 100 000 väzňov: Židia (najviac z Poľska, 3 000 000), Slovania, Rómovia... Pred vstupom sme sa zastavili pri bráne s nápisom: „ARBEIT MACHT FREI“, ktorý by sme preložiť ako: „PRÁCA OSLOBODZUJE“. Realita však bola iná, spájala sa so smutným pohľadom na protézy, nočníky, okuliare, koberce a ponožky z ľudských vlasov. V pracovnom tábore Brezinka – Birkenau (1942) sme nahliadli do ubytovacích priestorov (bývalé stajne) s trojposchodovými pričňami. Známa je tu rampa, kde členovia „Sonderkommanda“ realizovali selekciu – či budú ľudia väznení, alebo život im skončí v plynovej komore. Študentov zaujali najmä kápovia, dozorcovia, označení modrým trojuholníkom, ktorí boli výlučne kriminálnici. Exkurzia nás stíšila, pripomenula udalosti, ktoré by sa nemali nikdy zopakovať.

            • Cyklistický výlet...

            • Aj keď sa počasie vyšplhalo k 31 ° C, žiakov 1.D triedy to neodradilo a zapreli sa do pedálov. Vyrazilo sa z Piešťan skoro z rána, kým bolo ešte slnko pod mrakom. Chalani nasadili vysoké tempo a držali si ho až na Zelenú Vodu. Tam si oddýchli pri kofole a ovlažili sa vo vode. Cestou späť sa zastavili na dobrom obede. Tých 42 km im ubehlo v dobrej nálade a nebola núdza o úsmevné zážitky. Určite sa budeme podobné akcie snažiť zopakovať aj do budúcna.

            • Mladý záchranár 2024...

            • Vedieť vyhodnotiť situáciu, zachovať si chladnú hlavu a nepodľahnúť stresu, to všetko si vyskúšali žiaci z 2.B triedy na súťaži Mladý záchranárv Trnave vo štvrtok 20 júna 2024.
              Poradili si s infarktom, epileptickým záchvatom, alergiou a mnohými ďalšími situáciami. Odhalili aj skrytú disciplínu, falošného bezdomovca, o ktorého bolo potrebné sa postarať. Túto disciplínu zvládli len 4 statočné družstvá. Naše družstvo bolo prvé, ktoré nabralo odvahu a spýtalo sa bezdomovca, či je v poriadku. V súčte bodov nakoniec naši študenti obsadili krásne 7. miesto v krajskej súťaži z z takmer 50 stredných škôl TTSK. A to ešte museli naše dievčatá  a 1 chlapec absolvovať vyraďovacie predkolo, aby sa vôbec dostali medzi 15 najlepších škôl a mohli ísť do finále.
              Zdravie je to najcennejšie, čo máme, preto je dôležité sa oňho aj starať a pomáhať iným. Viac foto na FB školy.