• Novinky

            • Knižná burza

            • Máš doma knihu, ktorá je viackrát prečítaná a už ju čítať nebudeš? Dňa 22.marca 2023 sa koná na našej škole knižná burza. Knihu môžeš vložiť do biblioboxu v oddychových kútikoch na druhom poschodí. Budú ťa tam čakať žiaci zo Školského parlamentu. Za každú knihu získaš knižný kupón. V ten istý deň, po štvrtej vyučovacej hodine, si môžeš vybrať toľko nových kníh koľko máš kupónov. Takto knihy odložené v domácej knižnici dostanú druhý život a nového majiteľa môžu naplniť svojím posolstvom.

            • Maturity sa začali...

            • 53 štvrtákov SPŠE zasadlo tento týždeň do "maturitných" lavíc. Čakali ich písomné maturitné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, z anglického jazyka, niektorých aj z matematiky. Ostatní žiaci im uvoľnili priestory školy a absolvovali náhradný program. Žiaci 1. ročníkov sa zučastnili tradičných exkurzií na pamätné miesta nášho okolia. Navštívili Mohylu M.R. Štefánika, jeho rodný dom, kostol a cintorín v Košariskách a tiež Múzeum holokaustu v Seredi. Druháci a tretiaci zatiaľ pomohli pri jarnom upratovaní obrovského areálu našej školy. Maturantom držíme palce a "brigádnikom" ďakujeme za dobre odvedenú prácu. Omnoho viac foto nájdete na FB školy.

            • Príležitosti v rámci projektu Erazmus +

            • Projekt Erasmus + prináša nové príležitosti v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu pre žiakov, pedagogických aj odborných zamestnancov. A o tomto všetkom sa rozhovoril Andrej Rožnovjak zo 4.B triedy  na prednáške alebo lepšie povedané na besede so žiakmi našej školy. Andrej sa podelil o svoje skúsenosti a zážitky z účasti na projektoch Erasmus+ . Zúčastnil sa napríklad rôznych Erasmov ohľadom FakeNews či vo Švédsku alebo v Bratislave. Takisto sa zúčastnil aj na Erasme v Taliansku o biznise a ekologií, pretože obe témy sú aktuálne. Vyskúšal si aj jedinečnú príležitosť DiscoverEU, ktorá ponúka zadarmo cestovanie vlakom na mesiac pre mladých 18 ročných študentov, a to po celej Európe! 

            • Marec - mesiac knihy

            • Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, ale aj so zdrojom vedomostí a informácií, a síce s knihami. História marca ako mesiaca knihy siaha do nedávnej minulosti. Marec bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu. Tento ľudový spisovateľ sa narodil a aj zomrel v marci a už od narodenia pociťoval lásku ku knihám. Trápili ho však problémy so zrakom a tak po nociach, kedy už vôbec nevidel a nemohol čítať, chodil po susedných domoch a prosil ľudí aby mu čítali. Významne sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Cestoval po celom Slovensku, čo mu umožnilo spájať knihy s predajom a šíriť osvetu. Zachránil mnoho kníh pred pálením a tým prispel ku vzniku knižníc. Malou troškou chceme aj my prispieť k šíreniu týchto myšlienok. A preto akcia Bibliobox. Viac informácií v kabinete slovenského jazyka.